Apan Agriculture Equipments SRL si Universitatea de Stiintele Vietii “Ion Ionescu de la Brad” Iasi, realizeaza in anul 2021, Proiectul “Cercetari privind comportamentul in exploatare a diferitelor echipamente agricole si influenta acestora asupra indicilor de calitate a lucrarilor in cadrul unor intalniri organizate”Apan Agriculture Equipments SRL si Universitatea de Stiintele Vietii “Ion Ionescu de la Brad” Iasi, realizeaza in anul 2021, Proiectul “Cercetari privind comportamentul in exploatare a diferitelor echipamente agricole si influenta acestora asupra indicilor de calitate a lucrarilor in cadrul unor intalniri organizate”             
Prima actiune, a avut loc in localitatea Plopenii Mari, Com Ungureni, Jud Botosani, in ferma SC ALFA BIT SRL, administrator Temciuc Nicu.                      

Lucrare cosit, greblat, imbalotat, infoliat, transport

✔ Lucrarea de cosit             
Realizata cu o cositoare Marca Enorossi, model DM7. Modelul are o latime de lucru de 2,80 m, fiind echipat cu 7 discuri de taiere prevazute cu dublu cutit fiecare. Discurile se rotesc in perechi, doua cate doua, cu o viteza de 3000 rpm, suprapunandu-se in acelasi timp, pentru a asigura o cosire egala pe toata latimea de lucru, fara unitati de benzi netaiate. Utilajul poate opera la o inatime minima de taiere de 45 mm, cu a latime medie a brazdei cosite de 2,05 m ceea ce il transforma intr-un echipament extrem de versatil si eficient, adaptabil tuturor tipurilor de culturi de plante pentru nutret.

✔ Lucrarea de ravasit/intors brazda cosita
Realizata cu un echipament Marca Enorossi-Model G6V 740 3PH. Grebla rotativa pentru intors fanul are o latime de lucru de 7,45 m, fiind capabila sa ravaseasca pana la 4 brazde cosite. Se compune din 6 rotoare, fiecare dotate cu cate 6 brațe, prevazute cu dinti elastici-dubli. Geometria celor 6 rotoare permite echipamentului sa realizeze o lucrare de calitate ce nu vatameaza in nici un fel furajul chiar si la viteze foarte ridicate (15-20 km/h).


✔ Lucrarea de adunat furajul
Realizata cu o grebla pentru adunat Marca Enorossi- Model Enoduo 780. Echipamentul are o latime de lucru reglabila hidraulic intre 7 si 7,80 m, fiind compus din 2 rotoare masive, prevazute cu 11 brate fiecare, echipate la randul lor cu 4 dinti dubli elastici. Transmisia este realizata prin 2 cutii de viteze imersate in baie de ulei, angrenate de un cardan cu ambreiaj. Rotoarele se rotesc in sens invers unul fata de celălalt, ceea ce permite utilajului sa realizeze o brazda centrala. Geometria bratelor garanteaza o lucrare de greblat calitativa fara pierderi de material.


✔ Lucrarea de imbalotat
Realizata cu o balotiera Marca Enorossi-Model RB120. Echipamentul este prevazut cu un pick-up de 1,8 m actionat hidraulic, o camera de balotat fixa cu 16 role/permite realizarea unui balot cu diametrul de 1200 mm si un sistem de lubrefiere automat al transmisiei. Legarea balotului se poate face atat pe ata cat si pe plasa de balotat iar in mod optional utilajul poate fi echipat si cu un sistem de tocare a masei vegetale. Productivitatea este de 1 balot la fiecare 3-4 minute, acest lucru depinzand in mare parte de volumul brazdei precum si de modalitatea de legare.


✔ Lucrarea de infoliat
Realizata cu un infoliator Marca Enorossi-Model BW100. Datorita sistemul de operare semiautomat, echipamentul poate realiza operatiuni multiple: colectarea balotului, infolierea si descarcarea balotului. Este prevazut cu 2 tamburi frontali hidraulici, ce au rolul de a prelua balotul si a-l rula pe toata perioada infolierii, un intinzator al foliei ce are rolul de a efectua o infoliere rapida si precisa a balotului si un dispozitiv de taiere a foliei. Echipamentul este capabil sa infolieze baloti cu diametrul maxim de 1200x1500 mm si o greutate de pana la 1000 kg.


✔ Manipulare si transport     
Au fost folosite un incarcator frontal atasat la tractor, Model McCormick MC80, cu o capacitate maxima de ridicare de 1800 kg, la o inaltime de 3,80 m, la puctul de pivotare echipat cu un cleste pentru baloti si o platforma de transport monoax marca Unia- model PL6, cu o capacitate maxima de incarcare de 5 tone, prevazuta cu dispozitiv special pentru transportul balotilor rotunzi.

✔  Operarea echipamentelor             
Realizata de doua Tractoare Marca McCormick, Modelele X5.55 si X6.35.             

Tractorul McCormick X5.55 cu un motor Deutz-AG de 3,6 litri in 4 cilindri, dezvolta o putere maxima de 113 cp si un cuplu motor de 460 Nm. Transmisia tractorului este una mecanica, cu 12 trepte de viteza pentru inainte si 12 pentru marsarier, plus un inversor electrohidraulic. Priza de putere este prevazuta cu 2 turatii: 540, respectiv 1000 RPM, cu actionare mecanica. Circuitul hidraulic al tractorului este compus dintr-o pompa principala, dedicata sistemului de ridicare si cuplelor hidraulice, cu un debit maxim de 62 litri/minut si o pompa auxiliara, pentru direcție, cu un debit maxim de 32 litri/minut. Conexiunea dintre hidraulica tractorului si implemente se realizeaza prin intermediul celor 3 cuple hidraulice, duble posterioare, dintre care una este prevazuta cu motor hidraulic. Ridicatorul spate este compus din 2 tiranti laterali cu prindere rapida si un tirant central cu reglare mecanica si gratie celor 2 cilindri asistori de 50 mm, fiecare poate ridica pana la 4500 kg.           

Confortul operatorului este asigurat de noua generatie de cabine, special concepută pentru gama de tractoare X5. Noua cabină Deluxe Slim: spațioasă și perfect izolată fonic, interiorul cabinei are o potrivire și finisaj de calitate auto, cu materiale ușoare și ușor de curățat. Și asta nu este tot: un sistem de încălzire, ventilație și aer condiționat extrem de eficient, încorporat convenabil în acoperișul cu profil redus, menține un mediu de lucru confortabil, indiferent de condițiile meteorologice în aer liber. Parbrizele din față și din spate pot fi deschise pentru a asigura o ventilație naturală. Cu o vizibilitate superbă pe toate coloanele, cabina Deluxe Slim face ca manevrarea tractorului în spații inguste și capete de rând să fie mai ușoară și mai sigură, în timp ce trapa transparentă a acoperișului oferă o vizibilitate suplimentară pentru operațiunile cu încărcătorul frontal din dotare.

        Tractorul McCormick X6.35 cu un motor Deutz-AG de 3,6 litri in 4 cilindri, dezvolta o putere maxima de 105 cp si un cuplu motor de 440 Nm. Transmisia tractorului este una mecanica, cu 12 trepte de viteza pentru inainte si 12 pentru marsarier, plus un inversor electrohidraluic. Priza de putere este prevazuta cu 2 turatii: 540, respectiv 1000 RPM, cu actionare mecanica. Circuitul hidraulic al tractorului este compus dintr-o pompa principala, dedicata sistemului de ridicare si cuplelor hidraulice, cu un debit maxim de 66 litri/minut si o pompa auxiliara pentru direcție, cu un debit maxim de 30 litri/minut. Conexiunea dintre hidraulica tractorului si implemente se realizeaza prin intermediul celor 2 cuple hidraulice duble posterioare. Ridicatorul spate este compus din 2 tiranti laterali cu prindere rapida si un tirant central cu reglare mecanica si gratie celor 2 cilindri asistori de 60 mm fiecare poate ridica pana la 6000 kg.         Confortul operatorului este asigurat de noua generatie de cabine special concepute pentru gama de tractoare X6. Noua cabină Deluxe Slim: sistem de încălzire, ventilație și aer condiționat extrem de eficient, încorporat convenabil în acoperișul cu profil redus, menține un mediu de lucru confortabil indiferent de condițiile meteorologice în aer liber. Cu o vizibilitate superbă pe toate coloanele, cabina Deluxe Slim face ca manevrarea tractorului în spații inguste și capete de rând să fie mai ușoară și mai sigură, în timp ce trapa transparentă a acoperișului oferă o vizibilitate și o ventilare naturala suplimentara.
               Din partea USV Iasi, a participat echipa de cercetatori condusa de Sef lucrari Dr Dan Cazacu.  Acesta a declarat:“ Rolul USV Iasi in acest parteneriat cu AAE este de a pune la dispozitia celor interesati informatii cu privire la calitatea efectuarii diferitelor lucrari mecanizate, specifice unor tehnologii agricole si de a asigura studentilor facultatii o deschidere mai mare catre nou, avand posibilitatea de a analiza echipamente de lucru moderne pe care fermierii romani le folosesc din ce in ce mai mult in ultimii ani.In locatia din jud Botosani, timp de doua zile, s-a procedat la executarea unor lucrari de recoltare a furajelor, precum si a conditionarii acestora, in vederea colectarii unor date in conditii de camp, utilizand echipamente din portofoloiul AAE: cositoarea rotativa cu discuri, grebla rotativa de intors fanul, grebla de adunat fanul, balotiera, echipament de infoliat si platforma de transport.Scopul preluarii acestor date direct din teren este acela de a stabili indicii de calitate, indicii energetici, precum si a celor de exploatare a echipamentelor prezentate.Cateva exemple de asemenea indici sunt:➢viteza reala de lucru in conditii date➢capacitatea de lucru reala a acestor echipamente➢consumul de combustibil aferent fiecarei lucrari➢gradul de patinare a rotilor motoareS-au luat si date ale solului pe care ruleaza echipamentele agricole pentru a putea in final coroborarea rezultatelor obtinute in cazul indicilor de explotare cu cele legate de sol. Avem astfel posibilitatea de a vedea interactiunea dintre sol si masinile agricole si in ce masura afecteaza aceasta valorile unor proprietati fizico-mecanice ale solului.Reusim astfel sa aflam cum se poate interveni in fluxul tehnologic astfel incat sa mentinem pe termen lung starea de fertilitate a solului.”

Apan Agriculture Equipments
Dughiana Alexandru
Manager Produs tractoare si utilaje agricole

USV “Ion Ionescu de la Brad” Iasi
Cazacu DAN
Sef Lucrari Dr

https://www.facebook.com/agrointeligenta/videos/1154113888407673

https://fb.watch/aLDGU8P67b/

https://fb.watch/aLDQmGFkNn/

https://fb.watch/aLDRhL5Ykd/

https://agrointel.ro/193350/proiect-apan-usv-iasi-utilaje-agricole/

Acest site foloseşte cookie-uri.

Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informaţii. Citeste mai mult...

Accept!